Парафія св. пророка Іллі      

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького НЕСТОРА



Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву
та всім вірним Тернопільської єпархії
Української Православної Церкви
Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!

 

У ці дні, дорогі браття і сестри, ми з вами святкуємо найсвітліше свято і згадуємо найвеличнішу подію в історії світу. Ми святкуємо перемогу над дияволом і визволення з-під його влади всього людства. Ми “смерті святкуємо умертвління, пекла руйнування, іншого життя вічного початок” як оспівує Свята Церква цей день. Ми з вами святкуємо Воскресіння Христове.

Воскресіння з мертвих Христа Спасителя – найрадісніша подія для кожного православного християнина. Уявімо, що б було, якби Христос не воскрес. Тоді б ми досі не мали можливості звільнитись від влади диявола і жодна людина, як би праведно і побожно вона б не жила, не мала б можливості бути з Богом, а кожен би і далі сходив у пекло, де почував би себе залишеним Творцем. Якби Христос не воскрес, зло і духовна смерть панували б над усім світом. Якби Христос не воскрес, ми б досі жили за законом “око за око і зуб за зуб”, не знаючи закону істинної християнської любові.

Але Христос воістину воскрес і, за словами свят. Григорія Ніського, “Він явився людям, для яких народився, помер і пробуджений з мертвих, щоб ми, відродившись і уникнувши смерті, воскресли з Ним, воскреслим”. Тепер ми звільнені від прокляття гріха і смерті, ми можемо відновити нашу єдність з Богом, ми маємо навіть більше, ніж мали наші праотці Адам і Єва до гріхопадіння – можливісь приймати Тіло і Кров Христові у Святій Євхаристії. Воскресіння Христове посоромило диявола, який вважав, що влада над світом належить йому (Лк. 4:6) і показало, що тільки в Руці Божій влада над усім і Він не дасть Своєму творінню загинути, але навіть Сина Свого віддасть заради спасіння людей. У боротьбі з Богом кожен – чи людина чи навіть диявол – завжди зазнає поразки.

Дорогі браття і сестри! Ми з вами зараз живемо в період, нелегкий для нашої держави, для кожного українця. Зовнішній ворог і внутрішні чвари намагаються знищити нашу Українську державу, недруги хочуть відібрати українську землю, прагнуть розділити, зробити ворогами братів і сестер українців, які живуть в різних землях українських. Боротьба за владу і примноження ненависті, які ми зараз бачимо між українцями – плоди дій диявола, який не хоче єдності народу. Навіть надія на об’єднання Українських Церков в єдину Помісну Українську Православну Церкву у багатьох починає гаснути, бо вони бачать, як деякі представники Церков докладають усіх зусиль, щоб це об’єднання не відбулось. Враховуючи, скільки зла і беззаконня відбувається навколо нас, багато людей впадає у відчай. Але не треба забувати, що все, що відбувається в світі, бачить Бог і, наприкінці, приведе на користь і спасіння для людей. Господь ніколи не залишає нас без Свого заступництва. Головне – ніколи не забувати про нашого Творця і Спасителя.

Згадаймо подію, на честь якої було встановлено свято старозавітньої Пасхи. Великий і могутній правитель-поневолювач намагався знищити народ, який вирвався з-під його гніту. Господь показав йому Свою силу, знаменнями і чудесами наказав відпустити єврейський народ, який прагнув вільно жити на своїй землі, але цей правитель, не боячись гніву Божого, хотів знищити нелюбих йому людей. Чим закінчилась ця богоборча спроба? Фараон з військом потонув у морі, а боговибраний народ, який поклав свою надію на Бога, отримав свободу.

Схожою була історія українського народу. Скільки разів вороги України і Православ’я намагались знищити наш народ і нашу Церкву! Але їм це не вдавалось зробити, тому що Бог цього не допустив. І в цю важку годину Він нас не залишить, якщо ми очистимо свої душі від зла, ненависті, гріха. Лише ведені вірою в Бога і любов’ю до Господа і до своєї держави, озброєні силою Хреста Христового, як Св. Великий імператор Костянтин, ми переможемо ворога-поневолювача. Бувають періоди в житті, коли ми не можемо надіятись на свої сили чи на інших людей, але на Бога ми маємо впевнену надію завжди, Він ніколи не залишає людей Своїх без допомоги і заступництва. Молімось, щоб і сьогодні Він помилував український боголюбивий народ.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри! У ці святкові дні хочу всіх привітати з радісним святом Пасхи Христової. Найперше вітаю все духовенство нашої єпархії, парафіяльних священиків та чернецтво, і бажаю кожному кріпості, твердої непохитної віри та благословення Божого у вашому нелегкому служінні. Нехай щира молитва та любов до Бога, Церкви і до ввіреної вам пастви допомагають бути добрими пастирями стада Христового, які готові не жалкувати зусиль заради спасіння своїх парафіян. Хочу привітати місцеву владу всіх рівнів та побажати, щоб любов до Бога та турбота про краян керували всіма вашими вчинками. Нехай Всемилосердний Господь допоможе вам добре потрудитись для блага нашої області та всієї Української держави і щоб вашою працею наша Україна зростала і міцніла. Хочу привітати і всіх православних християн нашої області. Ми багатьма зусиллями здобули право вільно жити на своїй землі, тож цінуймо це, завжди поминаючи у своїх молитвах тих, які віддали своє здоров’я, а дехто і життя, щоб ми могли будувати справжню християнську вільну Україну.

Нехай благословення Воскреслого Христа Спасителя, Який дарував нам Свою благодать і вічне життя, завжди перебуває з нами!

Воістину Христос воскрес!

 

Пасха Христова
2014 рік
м. Тернопіль

Нестор,
архієпископ Тернопільський,
Кременецький і Бучацький



Создан 13 апр 2014



 

cerkva-snt.at.ua сайт диякона Ігоря Луцана Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ

 

cerkva.te.ua bogoslov.cv.ua свящ. Богдан Сливка

 

 

ptpl.io.ua: Парафія святих апостолів Петра і Павла м. Кіровоград